Veelgestelde vragen (IDleaks Awards 2016)

Waar staat IDleaks voor?

Stichting IDleaks is een community van mensen die op één of andere manier betrokken zijn bij ontwikkelingssamenwerking (OS) en die graag zouden zien dat er op een realistischer en genuanceerder wijze wordt gecommuniceerd over landen in ontwikkeling. Dat vinden wij belangrijk, omdat we merken dat het beeld van ontwikkelingslanden en ontwikkelingssamenwerking bij het brede Nederlandse publiek vaak afwijkt van de werkelijkheid. Stereotypes als hongerbuikjes, vliegjes in kinderogen en witte mannen in jeeps die de arme mensen komen redden vertellen een eenzijdig verhaal van armoede en afhankelijkheid, daar waar de wereld in de afgelopen dertig jaar juist enorm is veranderd. Wij staan voor uitingen die een eerlijk verhaal overbrengen, menselijke waardigheid en gelijkwaardigheid voorop stellen, context schetsen, en die Nederlanders inspireren zich in te zetten voor een ‘betere wereld’.

Lees meer over IDleaks in onze 2-pager.

AWARDS

Waarom organiseren wij de IDleaks Awards?

IDleaks biedt een platform aan professionals, studenten en mensen die geïnteresseerd zijn in ontwikkelingssamenwerking om zich met communicatie over en beeldvorming van ontwikkelingslanden bezig te houden. Eén van de manieren om dit onderwerp op een ludieke manier onder de aandacht te brengen is met de IDleaks Awards. Tijdens de Awards willen we goede voorbeelden van eerlijke communicatie door ontwikkelingsorganisaties een podium geven en de discussie voeren over het effect dat communicatie-uitingen zoals fondsenwervingscampagnes hebben op de publieke beeldvorming over ontwikkelingswerk.

Wanneer kan mijn organisatie een Hoogvlieger Award verdienen?

Als jouw organisatie een campagnespot heeft gemaakt die een genuanceerd en eerlijk verhaal vertelt, resultaten in beeld brengt, mensen die het onderwerp van de campagne zijn een stem geeft, geen onrealistische verwachtingen schept, context en oorzaken van problemen deelt en een handelingsperspectief biedt dat verder reikt dan het overmaken van een donatie – dan maken jullie zeker kans op een Hoogvlieger Award!

Mijn organisatie is genomineerd voor een Vlieg in het Oog Award. Wat nu?

Wij vinden het vervelend om jullie organisatie voor deze Award te nomineren. We begrijpen dat jullie als organisatie heel veel goede prestaties verrichten en zeker méér goed dan kwaad doen. Alleen schieten jullie misschien wat tekort bij de communicatie hierover, waardoor je (uiteraard ongewild) een beeld oproept van ontwikkelingssamenwerking dat het imago van mensen in ontwikkelingslanden schaadt en op de lange termijn kan zorgen voor ‘hulpmoeheid’ en gebrek aan vertrouwen onder het Nederlandse publiek. Daarom vinden wij het heel erg belangrijk om campagnemateriaal met weinig context en stereotyperende beelden van honger en nood tijdens de IDleaks Awards 2016 extra aandacht te geven. Win je de Vlieg in het Oog Award? Niet getreurd – wij bieden jullie een gratis QuickScan aan om je campagne een nieuwe boost te geven!

Hoe worden de winnaars van de Awards bepaald?

Tot 1 juni kunnen filmpjes ingezonden worden naar awards@idleaks.nl. Het IDleaks Awards-team zal naar alle filmpjes kijken en beslissen welke filmpjes genomineerd worden. Dit hangt af van hoeveel inzendingen wij hebben en of deze allemaal aan de bepaalde criteria voldoen. Vervolgens zullen wij de nominaties voor de Hoogvlieger Award en de Vlieg in het Oog Award plaatsen op onze website. We vragen het publiek om te stemmen en maken de publieksprijs bekend op 5 juli, tijdens de Awards-avond. Hiernaast zal ook een deskundige jury hun keuze voor de winnaars maken en presenteren op de avond van de Awards.

Wij hebben ons als organisatie niet opgegeven voor de IDleaks Awards 2016. Toch zijn wij genomineerd met oud campagnemateriaal. Hoe kan dit?

Het liefst gebruiken we alleen beeldmateriaal dat door de ontwikkelingsorganisaties is ingezonden. Toch kunnen we hier niet altijd op rekenen. Daarom vragen wij de IDleaks-community en het algemene publiek om ook filmpjes die kans maken op een van de Awards op te sturen als tip. Als wij jullie filmpje nomineren zullen jullie hier uiteraard hier een bericht over krijgen met uitleg waarom het filmpje is genomineerd. Houd er wel rekening mee dat zelfs als jullie hebben aangegeven geen interesse in de IDleaks Awards 2016 te hebben, dit niet betekent dat jullie helemaal niet meer meedoen.

CRITERIA

Aan welke criteria moet mijn filmpje voldoen om genomineerd te worden, en waarom?
 • Het filmpje moet gericht zijn op het Nederlandse publiek.
  Omdat IDleaks zich bezig houdt met beeldvorming in Nederland willen wij ons richten op campagnefilmpjes die ook voor het Nederlands publiek bedoeld zijn. Hiermee bedoelen we dat de filmpjes Nederlands gesproken of Nederlands ondertiteld moeten zijn en/ of gedeeld moeten zijn door een Nederlandse tak van een internationale non-profit organisatie.
 • Het filmpje moet na juni 2015 gepubliceerd zijn:
  We willen de IDleaks Awards 2016 zo actueel mogelijk houden. Bovendien willen we overlap met de genomineerde films van de IDleaks Awards 2015 vermijden. Vandaar dat we hebben besloten dat het campagnemateriaal niet ouder dan juni 2015 mag zijn.
 • Het filmpje mag niet langer zijn dan 6 minuten:
  Wij richten ons op campagnefilmpjes tot ongeveer 3 minuten. Soms komen we ook leuke filmpjes tegen die net iets langer zijn. Deze willen we zeker niet uitsluiten. Maar het is ook niet de bedoeling dat de filmpjes op documentaires gaan lijken. Vandaar dat onze maximumgrens is gesteld op 6 minuten.
 • Het moet gaan om fondsenwervende filmpjes of filmpjes die oproepen tot actie:
  Omdat het oneerlijk is om fondsenwervende filmpjes te vergelijken met informatieve filmpjes of bedankfilmpjes hebben we besloten dat het campagnemateriaal in ieder geval een ‘call to action’ moet bevatten. Denk hier aan geld doneren, lid worden van een gemeenschap of beweging, een petitie tekenen, meedoen aan een wedstrijd, vernieuwende ideeën insturen, et cetera.
Hoe zijn deze criteria bepaald?

Als deel van de IDleaks-community houden wij ons aan de Communicatiecode op het gebied van beeldvorming en framing samengesteld door IDleaks, UPACT en diverse externe experts.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Waar en wanneer worden de IDleaks Awards gehouden?

De IDleaks Awards worden in Pakhuis de Zwijger gehouden op 5 juli. Pakhuis de Zwijger is gelegen aan de Piet Heinkade 179 en is gemakkelijk bereikbaar vanaf Amsterdam Centraal. Vanaf Amsterdam CS neemt u tram 26 richting IJburg en stapt u uit bij halte Kattenburgerstraat. U kunt ook bus 48 richting Borneo Eiland nemen en uitstappen bij halte Kattenburgerstraat. De deuren zullen om 19.30 openen, alwaar de avond om 20.00 aanvangt. Na een kort intermezzo zullen we de Awardshow om 22.00 afsluiten.

Wie is uitgenodigd op de IDleaks Awards 2016?

Iedereen met een interesse in beeldvorming, communicatie, media en ontwikkelingssamenwerking is van harte welkom om deel te nemen aan de avond! Dit kan gaan om professionals, journalisten, studenten of academici. We willen graag iedereen betrekken op de avond en hopen een debat te openen met het hele publiek. Je kunt je aanmelden via de site van Pakhuis de Zwijger. Entree is gratis.

Hoe zal de avond zelf eruitzien?

Het programma zal aandacht besteden aan verschillende invalshoeken van beeldvorming over ontwikkelingslanden door experts, nieuwe initiatieven en professionals aan het woord te laten. Met daarbij een grote rol voor het aanwezige publiek!

Ik kan er niet bij zijn op de avond zelf, maar zou toch heel graag de Awardshow willen volgen. Kan dat?

Ja, dit kan! Wij kunnen dankzij Pakhuis de Zwijger een livestream van de hele avond uitzenden. Ook kun je updates van de Awards volgen via Twitter, zodat je tijdens de avond zelf kan reageren.

 

 

logo Awards

In samenwerking met:  

PakhuisOW_logo

 

 

OneWorld artikel 2015:

Screen Shot 2015-06-26 at 22.46.48